... in de samenleving

De Taalunie zet zich in voor het gebruik van toegankelijk en begrijpelijk Nederlands in verschillende sectoren van onze samenleving, zoals de overheid en de wetenschap, en wil jongeren inspireren om hun stem te laten horen over taal.

Opiniestukwedstrijd voor jongeren

De Taalunie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de opiniestukwedstrijd. Met maar liefst 209 enthousiaste deelnemers werd het doel bereikt: jongeren inspireren om na te denken over de toekomst van het Nederlands.

De deelnemers bogen zich over actuele thema’s zoals de invloed van technologie, het belang van vertalingen, de rol van het onderwijs en innovatieve manieren om de Nederlandse taal te leren. De inzendingen waren niet alleen creatief en goed doordacht, maar lieten ook zien hoe jongeren het Nederlands zien in een wereld vol verandering.

De hoge betrokkenheid bevestigt dat jongeren graag meedenken over taal en hun stem willen laten horen. Voor docenten bood de wedstrijd bovendien een mooie kans om schrijfvaardigheid te oefenen in een betekenisvolle context.

De jury, bestaande uit onder meer algemeen secretaris Gunther Van Neste, koos Festine Donckers als winnaar van de opiniestukwedstrijd. Haar stuk ‘Engelse boeken: de hypocrisie van de deeltijdlezers’ neemt het fenomeen onder de loep van jongeren die liever in het Engels lezen.

Heerlijk Duidelijkdag

Op 21 mei 2024 vond in ’s-Hertogenbosch de Heerlijk Duidelijkdag plaats: een congres over begrijpelijke taal voor 400 bezoekers. Het doel van de Taalunie met deze dag was om experts en organisaties uit Nederland en Vlaanderen en uit verschillende sectoren (overheid, zorg, recht, hoger onderwijs) samen te brengen om kennis met elkaar te delen en samen na te denken over kansen, uitdagingen en samenwerkingen in de toekomst. Er was ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en er was een veelzijdig plenair en deelsessieprogramma, met onderwerpen als begrijpelijke juridische taal en de internationale ISO-standaard voor duidelijke taal. Een verslag van de dag deelden we via de website en een podcast.

Uitreiking Zorgtaalprijs

Kennisorganisatie Nictiz uit Nederland en ziekenhuis AZ Groeninge uit Vlaanderen zijn uitgeroepen tot winnaars van de Taalunie Zorgtaalprijs 2024. Dat maakte de jury op dinsdag 21 mei bekend in Den Bosch tijdens de Heerlijk Duidelijkdag, een congres van de Taalunie over begrijpelijke taal. Nictiz won de prijs voor het project ‘Patiëntvriendelijke Termen: een begrijpelijke uitleg van je diagnose in je patiëntendossier’. Ziekenhuis AZ Groeninge uit Kortrijk was genomineerd met het project ‘Heerlijk Helder Hospitaal: informatie over de opname van een kind in het ziekenhuis’. De jury lichtte haar keuze toe in een juryrapport.

Pilotproject Duidelijk taal

Op de website duidelijketaal.ivdnt.org, een pilotproject van de Taalunie en het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), kon je tot en met de Week van het Nederlands in een spelomgeving zinnen beoordelen op onder andere juistheid en complexiteit. Hoe meer vragen de deelnemers beantwoordden, hoe hoger de score. Ook de correctheid en doordachtheid van de antwoorden telden mee, net als de snelheid van het doorlopen van de vragen. In totaal speelden 385 deelnemers mee en werden er maar liefst 24.745 zinnen beoordeeld.

Door mee te doen met dit spel leverden de deelnemers een bijdrage aan onderzoek naar automatische vereenvoudiging van teksten, met als doel teksten automatisch te kunnen aanpassen voor verschillende doelgroepen.

Bijeenkomst Rake Taal over gedekoloniseerde taal

De Taalunie en DeBuren organiseerden op 6 maart een avond over gedekoloniseerde taal. Vier sprekers gingen in deze tweede editie van Rake Taal over inclusief taalgebruik op zoek naar handvatten hiervoor. Omdat de oproep tot inclusief taalgebruik soms weerstand oproept, is het belangrijk om een dialoog te creëren tussen taalgebruikers, experts en organisaties die met dit thema aan de slag gaan. De conclusie van de avond was dat het belang van de context, de veranderlijkheid van die context en de taal het thema een complex gegeven maakt. Een verslag van de bijeenkomst en de podcast werden gedeeld op de Taalunie-website.

Opiniestukwedstrijd voor jongeren

jongeren deelden hun mening over actuele uitdagingen van de Nederlandse taal
0
Spring naar de inhoud