Eén van de belangrijkste nieuwsfeiten over de Taalunie in 2024 was ongetwijfeld de aanstelling van Gunther Van Neste als nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. Gunther is een Brusselaar en was jarenlang directeur van het Huis van het Nederlands in Brussel. Beluister hier het interview met de Taalstaat.
Daarnaast verscheen op 4 december het interview Gunther Van Neste, de nieuwe baas van de Taalunie: ‘Alles begint bij taal’ op de website van de lage landen.
Veel media-aandacht was er vooral in Vlaanderen voor Tom Lanoye als laureaat voor de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren. Hij ontving die op 1 oktober uit de handen van de Belgische koning Filip tijdens een wervelende ceremonie in het koninklijk paleis te Brussel.
Van 28 september tot 5 oktober organiserden deBuren en de Taalunie de 10de editie van de Week van het Nederlands met als centrale thema ‘Nieuw in het Nederlands’. De Nederlandse columnist en influencer Cesar Majorana en de Vlaamse schrijver en columnist Mohamed Ouaamari waren dit jaar de nieuwe ambassadeurs.
Internationaal kreeg de Week van het Nederlands, onder impuls van verschillende neerlandistiekafdelingen en diplomatieke vertegenwoordigingen, aandacht in China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Indonesië, Suriname, de Verenigde Staten, Frankrijk, Brazilië, Spanje, Zuid-Afrika en Wallonië.
Artikelen over verschillende beleidsprojecten van de Taalunie kwamen aan bod in Trouw, De Volkskrant, De Telegraaf, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en de Groene Amsterdammer.
De ontwikkeling van een nieuwe gebruiksvriendelijke corporate website werd opgestart. De nieuwe site zal in 2025 online gaan. Vertrekkend vanuit het gezichtspunt van de gebruiker, zal de zichtbaarheid van het werk van de Taalunie, de organen van de organisatie en de bereikbaarheid van de projectwebsites verhoogd worden.
In 2024 stond de interne communicatie volop in het teken van verbinding en samenwerking. De lancering van Oscar, ons nieuwe platform voor interne communicatie, was een belangrijke mijlpaal.
Het jaar omvatte verschillende teamdagen die niet alleen leerzaam waren, maar ook de onderlinge samenwerking bevorderden. Een belangrijk onderdeel hiervan was het meerjarenbeleidsplan, waarvoor we strategische doelen verder uitwerkten, feedback gaven en het plan verfijnden.
Het jaar werd feestelijk afgesloten met een eindejaarsdrink in ons kantoor in Den Haag, waar collega’s, leden van de Interparlementaire Commissie, ambtenaren van de financierende overheden en onze pandgenoten Onze Taal, Internationale Vereniging voor Neerlandstiek (IVN) en Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) samenkwamen.
In 2024 hebben we onze socialmediakanalen verder ontwikkeld en strategische keuzes gemaakt. In samenwerking met de externe partner Superkraft hebben we een nieuwe huisstijlgids voor social media ontwikkeld, die zorgt voor een frisse, moderne uitstraling van onze online communicatie. Daarnaast besloten we Instagram te lanceren als onderdeel van onze strategie. De officiële lancering vond begin 2025 plaats. Eind 2024 voerden we een socialmediacampagne op LinkedIn en Meta. Deze was gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van onze projectwebsites – woordenlijst.org, taaladvies.net en literatuurgeschiedenis.org – bij onderwijsprofessionals, taaldocenten, schrijvers en vertalers.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie.
De cookies worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het tonen van advertenties.
Aanvaarden