... in het onderwijs

De Taalunie signaleert kansen, uitdagingen en problemen die zich in het onderwijs Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname voordoen en adviseert onderwijsbeleidsmakers over hoe ze ermee om kunnen gaan. Daarnaast deelt de Taalunie wetenschappelijke kennis over het onderwijs Nederlands in het kleuter- en basisonderwijs, het voortgezet/secundair onderwijs, het hoger onderwijs en het (NT2-)volwassenenonderwijs.

Website rijke teksten (met didactisch pakket)

In 2024 lanceerde de Taalunie een vernieuwde versie van de website rijketeksten.org. Ook het tekstaanbod werd sterk uitgebreid. Naast intussen meer dan 800 rijke teksten voor leerlingen van 2,5 – 18 jaar, werd een module met educatief inspiratiemateriaal aan de website toegevoegd. Hierdoor kunnen bezoekers zich nu ook verdiepen in werken met rijke teksten in de klas. De educatieve module is ontwikkeld in een Nederlands – Vlaamse samenwerking tussen vier leesexperts. Het materiaal is te raadplegen op de website en bestaat uit drie modules met onder meer veelgestelde vragen, de didactische basisprincipes van effectief leesonderwijs en beeldmateriaal van leraren die met rijke teksten aan de slag gaan.

Taalraad: criteria voor taalbeleid

De Taalraad werkte in 2024 verder aan de implementatie van het actieplan ‘Samen sterk voor taalcompetentie. Op 9 februari organiseerde de Taalraad een rondetafelbijeenkomst in Antwerpen, waar onderwijsprofessionals uit Nederland en Vlaanderen samenkwamen om na te denken over de implementatie van de acties in de onderwijspraktijk. Er is bij alle partijen duidelijk behoefte aan meer samenwerking en samenhang in het onderwijs Nederlands. De gesprekken tijdens de rondetafelbijeenkomst hebben geleid tot een aantal concrete initiatieven. Zo werden bijvoorbeeld criteria voor taalbeleid op scholen ontwikkeld en werd gewerkt aan meer samenwerking tussen de verschillende lerarenopleidingen over de plaats van taalcompetentie in het curriculum.

Vertaling LASLLIAM

In 2024 publiceerde de Taalunie de Nederlandse vertaling van LASLLIAM (Geletterdheid en tweedetaalleren ten behoeve van talige integratie van volwassen migranten). Het is een referentiekader voor analfabete en laaggeletterde volwassen migranten dat aansluit bij het ERK en richtlijnen biedt voor docenten en beleidsmakers. LASLLIAM beschrijft taalactiviteiten en strategieën om leerders te ondersteunen in spreken, luisteren, lezen en schrijven. De vier alfaniveaus helpen bij gepersonaliseerde leertrajecten. Met deze vertaling draagt de Taalunie bij aan toegankelijk en kwalitatief taalonderwijs voor volwassen migranten.

Studiedagen

Op vrijdag 26 april 2024 organiseerde de Taalunie de studiedag ‘Taalcompetent in het hoger onderwijs’ in De Haagse Hogeschool. Centraal stond hoe het gelijknamige kader hogescholen en universiteiten kan ondersteunen, zowel bij het ontwikkelen van taalbeleid als bij het integreren van taal in het curriculum van opleidingen. Het programma omvatte bijdragen van experts uit Nederland en Vlaanderen, een panelgesprek en interactieve sessies met inspirerende praktijkvoorbeelden. Zo vertelden medewerkers van Hogeschool Rotterdam, AP Hogeschool en Universiteit Twente over hun ervaringen met het gebruik van het kader ‘Taalcompetent in het hoger onderwijs’. De studiedag bood waardevolle inzichten in hoe aandacht voor de taalcompetentie van studenten vakoverstijgend verweven kan worden in het hoger onderwijs.

Op 16 oktober 2024 bracht de Taalunie directeuren, pedagogisch begeleiders, vervolgschoolcoaches, taalcoördinatoren en andere geïnteresseerden uit het voortgezet/secundair onderwijs bij elkaar om uit te wisselen over de begeleiding van nieuwkomersleerlingen. De studiedag in Antwerpen begon met een panelgesprek waarin oud-leerlingen vertelden over hoe zij de overstap van het nieuwkomersonderwijs (OKAN/ISK) naar het reguliere onderwijs hebben ervaren. Gedurende de dag kwamen verschillende scholen aan het woord die hun aanpakken presenteerden rond de thema’s samenwerking, professionalisering en begeleiding van leerlingen. De dag werd afgesloten met een keynote over taalbeleid.

Op 15 november 2024 organiseerde de Taalunie een studiedag over het ERK (Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen: Leren, Onderwijzen, Beoordelen) en het LASLLIAM (Geletterdheid en tweedetaalleren ten behoeve van talige integratie van volwassen migranten). Meer dan honderd NT2-experts, waaronder docenten, lerarenopleiders en toetsontwikkelaars, kwamen samen om te leren hoe deze kaders in de praktijk toegepast kunnen worden. In parallelsessies werden concrete voorbeelden en implementaties besproken. De studiedag toonde de grote bereidheid binnen de NT2-sector om kennis te delen en samen te werken aan sterk taalonderwijs voor anderstaligen.

Cijfers rijketeksten.org

0

Bezoekers uit 80 verschillende landen

0

Nieuwe teksten

Cijfers HTNO-databank:

beschrijvingen van empirisch onderzoek onderwijs Nederlands

nieuwe beschrijvingen
0
over basisonderwijs
0
over voortgezet onderwijs
0
over NT2-(volwassen) onderwijs
0
Spring naar de inhoud