... en cultuur

De Taalunie ondersteunt en bevordert de samenwerking op het gebied van Nederlandstalige woordcultuur tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname en de rest van de wereld. In 2024 stonden onderstaande initiatieven en projecten centraal.

25 jaar Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren (DBNL) en ontvangt een ereveer

In 2024 bestond DBNL 25 jaar. Dit werd gevierd met een feestelijke namiddag in de Koninklijke Bibliotheek op 8 november. De feestdag stond in het teken van de DBNL-gebruikers: van liefhebbers tot onderzoekers. Gebruikers kwamen aan het woord over de diverse manieren waarop zij DBNL integreren in hun onderzoek of dagelijkse leven. Als afsluiting werd DBNL geëerd met een speciale erkenning. Stichting De Gouden Ganzenveer reikte een ereveer uit aan de dienst. De Academie prees DBNL met de woorden van Academielid Abdelkader Benali, die DBNL omschrijft als ‘een waarlijke grot van Ali Baba met originele teksten, literaire tijdschriften, gedichtenbundels, romans, biografische schetsen en oude geschriften. De no-nonsense website biedt snel toegang tot gezochte bronnen en is een feest om in rond te snuffelen. Een onmisbaar instrument voor wie het naadje van de kous wil weten van onze Nederlandstalige literatuur.’

Vertalen

In 2024 organiseerden twee nieuwe internationale netwerken voor vertalen in de internationale neerlandistiek scholingsactiviteiten. Ook ontwikkelden ze materialen en deden ze onderzoek naar de vertaalmarkt Nederlands in Polen, Hongarije en Italië. De twee netwerken zijn het door de Taalunie ondersteunde Netwerk Vakvertalen en Tolken en PETRA-NED  voor opleiding literair vertalen. 

Binnen het Netwerk Vakvertalen en Tolken voerde de Katholieke Universiteit Lublin (Polen) in 2024 een project uit gericht op het in kaart brengen van de didactiek van het professioneel zakelijk vertalen in het NVT-onderwijs. In het project werden bestaande lesideeën verzameld, verwerkt en op het Taalunie-portaal mijnNederlands gepubliceerd. Meer informatie over diverse activiteiten van de netwerken vind je hier

Ook werden er twee studiedagen georganiseerd waarop vertaaldocenten uit het NVT-onderwijs hun ervaringen en adviezen op het gebied van de didactiek van het professioneel zakelijk vertalen met elkaar deelden. De tweede studiedag stond daarnaast vooral in het teken van machinevertaalvaardigheid en werd verzorgd door de Vertaalacademie Maastricht. De resultaten worden gepubliceerd in een wetenschappelijke bundel.

Daarnaast werd er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar een internationaal Expertisecentrum Vakvertalen en Tolken in en uit het Nederlands waarvan de resultaten in 2025 bekend worden.

In een webinar werden zestien veelgebruikte digitale hulpmiddelen bij vertalen gepresenteerd voor het (vertaal)onderwijs in de internationale neerlandistiek.

Activiteiten van het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV)

Ook in 2024 gaf het ELV weer een belangrijke impuls aan de loopbanen van honderden literair vertalers in en uit het Nederlands. Het bood begeleiding op maat door middel van mentoraten, ontwikkelingstrajecten en andere vormen van onderwijs. Ook vond een hybride studiemiddag over de inclusiviteit en diversiteit van het werkveld plaats en werden er nieuwe artikelen en dossiers toegevoegd aan de Kennisbank. 
Ter voorbereiding op het Meerjarenbeleidsplan 2025-2029 organiseerde het ELV in het najaar drie rondetafelgesprekken en een kennissessie over Artificiële Intelligentie. Daarnaast vroeg het de Boekmanstichting om een onderzoek uit te voeren naar de positie en ervaring van literair vertalers in Nederland en Vlaanderen, met aandacht voor de invloed van uitgevers en de opkomst van vertaaltechnologie. Ook de inzichten uit dit onderzoek worden meegenomen bij de verdere vormgeving van het meerjarenbeleidsplan van het ELV. 
Het ELV is een partnerschap van de Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen.  

DBNL.org

bezoeken
0

Vertaaltools voor de internationale neerlandistiek

vertaaltools didactisch ontwikkeld
0
Spring naar de inhoud