Het Comité van Ministers kwam tweemaal samen in 2024.
De eerste vergadering vond plaats op maandag 22 april in de congresruimte van de Antwerpse Zoo. Dit was het 100e Comité van Ministers van de Taalunie.
Voor Nederland werd de vergadering bijgewoond door Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (voorzitter) en Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Vlaanderen werd vertegenwoordigd door Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management en Ben Weyts, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand.
Voor Suriname was Henry Ori, Surinaamse minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aanwezig.
De belangrijkste onderwerpen van dit CM waren o.a. een veldtekening – gepresenteerd door algemeen secretaris a.i. Luc Delrue – die de belangrijkste uitdagingen voor de Nederlandse taal en cultuur benoemt, nu en in de komende jaren, en de rollen beschrijft die de Taalunie daarin volgens de sector kan/moet spelen. Ook een visie- en reflectiedocument over de neerlandistiek werd door het Algemeen Secretariaat en de Raad voor Nederlandse Taal en Letteren voorgelegd aan de ministers. Maar het belangrijkste onderwerp was natuurlijk de aanstelling van de nieuwe algemene secretaris, Gunther Van Neste.
Met de ‘Verklaring van Antwerpen’ hernieuwde het Comité van Ministers de wens om de Taalunie als unieke intergouvernementele organisatie een blijvende en prominente rol te laten spelen bij de ontwikkeling, bevordering en verspreiding van het Nederlands.
Na de vergadering vond er een feestelijke academische zitting plaats, met voordrachten, interviews, debat en een muzikale omkadering.
Op maandag 9 december kwam het Comité van Ministers samen in de Hoftoren in Den Haag. Na de verkiezingen in Vlaanderen en Nederland heeft het CM een nieuwe samenstelling gekregen. Voor alle bewindslieden uit Vlaanderen en Nederland was het daarom een eerste kennismaking met de Taalunie.
Voor de Vlaamse regering waren vertegenwoordigd: Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen Caroline Gennez en Nic Van der Marliere (Vlaams vertegenwoordiger in Nederland).
Voor de Nederlandse regering waren vertegenwoordigd: minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins en staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie Mariëlle Paul.
De Surinaamse regering was vertegenwoordigd door Rajendre Khargi (Surinaams ambassadeur in Nederland).
Het Comité stond voornamelijk in het teken van de uitdagingen voor het Nederlands. Dat het Nederlands geen grenzen kent, werd mooi geïllustreerd door een gastoptreden van de Nederlands-Brusselse stadsdichter Lisette Ma Neza.
Naast de kennismaking met de Taalunie die gepresenteerd werd door de nieuwe algemeen secretaris Gunther Van Neste, ging de meeste aandacht naar het nieuwe meerjarenbeleidsplan 2025-2029. De ministers hebben alvast hun goedkeuring gegeven aan de strategische doelen.
Daarnaast hebben ze ook de speerpunten van hun nieuwe beleid voorgesteld. De belangrijkste aandachtspunten daarin die betrekking hebben op de ondersteuning van het Nederlands zullen ook hun plaats krijgen in het nieuwe meerjarenbeleidsplan van de Taalunie.
De Interparlementaire Commissie kwam in 2024 onder het Nederlandse voorzitterschap van Paulien Geerdink twee keer samen.
Op 18 maart 2024 vond de plenaire zitting van de Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie plaats in de Eerste Kamer. Dit was de eerste plenaire vergadering onder het huidige Nederlands voorzitterschap, dat twee jaar zal duren. Minister Dijkgraaf beantwoordde als voorzitter van het Comité van Ministers enkele parlementaire vragen van IPC-leden. Deze gingen o.a. over de internationalisering van het hoger onderwijs en het lerarentekort in Nederland, Vlaanderen, Suriname en de BES- en CAS-eilanden.
Tijdens de namiddagsessie werd door experten en ervaringsdeskundigen het thema laaggeletterdheid behandeld. Herbekijken kan via deze link.
Op maandag 16 december vond de Interparlementaire Commissie van de Taalunie plaats in de Tweede Kamer in Den Haag. Dit onder voorzitterschap van Paulien Geerdink (VVD). Er werden heel wat parlementaire vragen gesteld door de IPC-leden, die werden beantwoord door de nieuwe voorzitter van het Comité van Ministers, Caroline Gennez. Tijdens de namiddagsessie werden sprekers uitgenodigd om het te hebben over taalcompetentie in het onderwijs het belang van helder taalgebruik. Lees het verslag op onze website. Herbekijken kan via deze link.
In 2024 werden Lieve De Wachter en Jordi Casteleyn door het Comité van Ministers van de Taalunie benoemd voor een tweede termijn als lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. De Raad adviseert het Comité van Ministers over het beleid van de Taalunie en vergadert vier keer per jaar. In samenwerking met het Algemeen Secretariaat werkte de Raad aan een actualisering van het Actieplan Neerlandistiek. Ook bracht de Raad een briefadvies uit over de implementatie en prioritering van het Actieplan Neerlandistiek. De Raad publiceerde eind 2024 tevens een advies over thuistalen getiteld ‘Meer talen, meer kansen – Positieve aandacht bij meertalige kinderen voor het Nederlands én de thuistaal’. Eind 2024 vonden ook verkenningen plaats van nieuwe adviestrajecten rond de thema’s ‘woordcultuur’ en ‘AI en taalinfrastructuur’ en er werd een nieuwe website in gebruik genomen.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie.
De cookies worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het tonen van advertenties.
Aanvaarden